HABER ARA >>>    >>> 2011 de NELER OLDU SON 30 HABER

 1 m3 Su 35 TL. Olur mu?

  Tarih 15.06.2016    (4798) Okunma    Haber Videosu İzle

1 (Bir) m3 İçme Suyunu Bedeli Nasıl 35 TL. Olur?
Yanlış yazmadık, evet 1 m3, (yani bir ton su) 35 TL. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesine Bağlı (TESKİ) Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresinden gelen fatura bildiriminde böyle yazıyor.

Her Çok Güzel Olacaktı.
Büyükşehir yasası sonrasında 30 Mart 2014 tarihinde Büyükeşhir statüsüne geçen Tekirdağ ve ilçelerinde; bundan sonra her şey çok güzel olacak, derken işte geldiğimiz nokta.

Çok değil bundan 2 yıl önce evlerde iş yerlerinde musluktan akan suyun m3’ü, (1 ton su), 1 TL ile 3 TL. arasında iken, şimdi aynı suya, 35 TL. ödeniyor.

Şimdi bu haberi okuyan TESKİ yetkilileri “abartma” diyecekler, biz de “olmaz böyle şey” dedik, ama vatandaşın faturasını görünce gözlerimize inanmadık. TESKİ nin Çorlu yeni sanayide bir esnafa gönderilen ihbarnamede, kullanılan su; 1m3, ödenecek bedel; 34.64 TL. yazıyor.

TESKİ Tetikçilik mi Yapıyor.?
Şehir efsaneleri vardır. Borçlusundan borcunu alamayanlar, mafya gider ve borcunun tahsil edilmesini ister. Şimdi aynı yöntemi belediyeler yapıyor. Vatandaştan çöp vergisini almanın kolay yolunu bulan ilçe belediyeleri, tahsilat işini TESKİ’ye devretmiş durumda, bir anlamda bizim TESKİ ilçe belediyelerine tetikçilik yapıyor. İlçe Belediyelerinin tahsil edemediği çeşitli vergileri TESKİ tahsil ediyor.

Abone Olmayandan Bu vergiler Alınmıyor.
Akıllara şu soru geliyor, su abonesi olmayandan çöp vergisi ve diğer vergiler nasıl alınıyor. Çok büyük bir işletmesi olup ta su abonesi olmayandan çevre temizlik vergisi ÇTV nasıl alıyor, bunun cevabı yok, çünkü alınmıyor.

TESKİ Neden Fatura Göndermiyor.
Kafaları karıştıran diğer bir soru ise TESKi tarafından gönderilen ihbarnamede fatura bilgileri yok, yani ödediğiniz paranın faturası yok, abonelere gönderilen makbuz ihbarname belgesi yani fatura değil, peki fatura nerede? İstanbul, Eskişehir gibi bir çok büyükşehir Belediyesinin su makbuzları fatura niteliğinde olduğu halde, TESKİ neden fatura değil de ihbarname gönderiyor? Bu durum vergi kaybına yol açmıyor mu?

Vergiler Neden Su Faturasına Yansıtılıyor.
İnsani bir ihtiyaç olan Allah’ın suyuna vergiler neden ekleniyor. Bundan sonra tabela vergisini de su faturalarına yansıtılacak mı? ilçe belediyelerinin aldıkları diğer verdileri de su faturaları üzerinden alınacak mı?

Esnaf Yüzde 10 KDV Kaybının Farkında Değil
İçme suyunun KDV si yüzde 8 iken ÇTV ve diğer vergilerin KDV si yüzde 18, İş yerleri ÇTV yi öderken yüzde 18 olarak ödüyor, ancak KDV düşerken (su kdv si olarak) yüzde 8 düşüyor, muhasebede bu detay kaçırıldığı için, esnaf ödediği su faturasının KDV sin de yüzde 10 net kayıp yaşıyor. Yani Armutlar ile Elmalar aynı belgede olduğu için karışmış durumda.

Çorlu’da Kumyol Caddesi alt yapı temel atma törenine katılan TESKİ Genel Müdürü Şafak Başa gazetemiz muhabirinin konu hakkında sorularını cevapladı.

Tarifeleri Büyükşehir Meclisi Belirliyor.
Su tarifelerinin Büyükşehir Belediye Meclisinde alınan kararlar doğrultusunda belirlendiğini kaydeden TESKİ Genel Müdürü Şafak Başa “Büyükşehir Belediye meclisinin altığı su tarifesini biz ilan ediyoruz aynı zamanda abonelikler yönetmenliğimiz var abone türlerine göre tarifelerimi farklılık gösteriyor tarifeler yönetmeliğimiz Sayıştay tarafından onaylandı” dedi.

Neden Böyle Oluyor.
Tekirdağ 1 m3 su bedelinin 3.29 TL olduğunu belirten TESKİ Genel Müdürü Şafak Başa “İlçe belediyeleri yasa gereği m3 fiyatı üzerinden katı atık bedeli alıyor, merkezi hükümetin çıkarttığı yasa gereği iş kolaylaşsın diyerek vatandaş ayrıca başka yerlere gitmesin diyerek yasa değişikliği yaptı ve katı atık bedellerini su faturalarına yansıtılması kabul edildi bu Türkiye’nin her yerinde böyle” dedi.

Vergi Dairesi Gibi Çalışıyoruz
İlçe Belediyelerinin katı atık bedellerini kendilerinin belirlediğini kaydeden Şafak Başa “TESKİ olarak biz ona karışamıyoruz, ilçe belediyeleri bunu bize bildiriyor bizde su faturasına yansıtıyoruz, ilçe belediyeleri katı atık bedeli yanı sıra Büyükşehir yasası ile beraber berteraf bedeli diye yeni bir bedel ortaya çıktı bu daha önce yoktu, ilçelerden toplanan katı atıkların berteraf edilmesi için kurulan işletmelerin masrafları da su faturasına yansıyor, bunu da Büyükşehir Belediye Meclisi belirliyor, bu durumda yeni çıktı, üzerine yetmesi merkezi hükümet bundan KDV alıyor bunu biz almıyoruz, ayrıca (ÇTV) Çevre Temizlik Vergisi alınıyor neredeyse su parası kadar bir bedel faturaya yansıyor” dedi.

Merkezi Hükümete Her Yıl 3 Trilyon Ödüyoruz
Su faturalarından toplanan paradan her yıl merkezi hükümete 3 Trilyon para ödendiğini kaydeden Şafak Başa “Burada TESKİ bir vergi dairesi gibi çalışıyor, bu mecburen yapılıyor, biz bundan çok hoşnut değiliz” dedi.

Su Abonesi Olmayan İş Yerleri Ne Olacak
Bir M3 suyun bedelinin 3.29 TL. olduğunu belirten Şafak Başa “iş yeri ise bu rakam çok daha yukarıya çıkabilir onları tarifeleri daha farklı, abone olmaya işletmeler için bir şey diyemem, o konu farklı” dedi.

BU HABERE YORUMLAR
YORUM YAPILMAMIŞ   SESSİZ KALMA YORUM YAP

İnternet Sınırsız Paylaşım ve Bilgi Kaynağıdır. Sitemizdeki Her Türlü Bilgi ve Resim Paylaşıma Acıktır. Kaynak Belirtilmesi Ahlaki Değerdir.

Sitemiz corluda.com İnternet yayıncıları Derneği      Üyesi ve Çorlu temsilcisidir                    Site Haritası