Ercan KILIÇLI
Milletvekili Seçimleri Nasıl Olacak?  06.08.2021   (1476) Okunma

Önümüzdeki Milletvekili seçimlerinde Nüfus artışı nedeni ile Tekirdağ´ın milletvekili sayısı:(3 AKPARTİ 3 CHP, 1 İYİparti)  7´den, 8´e çıkacak.

Daraltılmış dar bölge seçim sistemine geçilirse; Tekirdağ iki bölgeye ayrılacak yani 2 ayrı bölgede milletvekili adayları olacak.

Peki bu coğrafi iki bölge nasıl olacak? 

Hangi İlçeler hangi bölgede olacak?

Tekirdağ; sosyo ekonomik, kültürel, gelişmişlik, işgücü olarak zaten ikiye ayrılmış durumda.

Ağırlıkla sanayi tesislerinin bulunduğu Çorlu, Ergene, Kapaklı, Çerkezköy ve Saray ilçelerinden oluşan Kuzey bölgesi

Diğer yönden Tarım, Deniz ve Turizm ağırlıklı ilçeleri; Merkez Süleymanpaşa, Malkara, Şarköy, Muratlı, Hayrabolu, Marmaraereğilisi ilçelerinden oluşan ve Güney bölgesi,

Sanayileşmenin getirdiği kontrolsüz göç başta olmak üzere İlçelerin yaşadığı ortak sorunlar  göz önüne alındığında siyasi ayrımında buna göre yapılması öngörülmektedir.

Bu tespiti yaptıktan sonra daraltılmış bölge seçim sisteminde Tekirdağ Birinci bölge (güney ilçeler) ve İkinçi Bölge (kuzey ilçeler) olarak milletvekili seçimlerine girmesi gerekiyor.

Tabi burada hemen ortaya çıkan sorun Tekirdağ Merkez Süleymanpaşa siyasi vesayetinin nasıl tavır göstereceği,

 1 milyon 80 bin Tekirdağ´ın; Çorlu, Ergene, Kapaklı, Çerkezköy ve Saray ilçelerinden oluşan Kuzey bölgesinde 704 bin kişi yaşarken

Merkez Süleymanpaşa, Malkara, Şarköy, Muratlı, Hayrabolu, Marmaraereğilisi ilçelerinden oluşan ve güneyde kalan ilçelerde 376 bin kişi yaşıyor.

Matematiksel olarak Tekirdağ´ın 2. bölgesine 5 vekil; 1. bölgesine 3 vekil düşüyor. 

Tekirdağ Merkez Süleymanpaşa siyaseti bunu hazmedebilecek mi?

Süleymanpaşa vesayeti daha fazla milletvekili çıkartmak için seçim bölgelerini nasıl bölecek? mesela Çorlu; 1. bölgeye mi dahi olacak?

Nüfus sayılarını eşitlemek için coğrafi olarak en yakın ilçe Çorlu´yu; güneye dahil edilirse, Çorlu siyaseti bunu kabul edecek mi?

Tabi esas sorun daraltılmış bölge sistemine gecilirse her durumda Süleymanpaşa merkezli 1. bölgeden 3 yada 4 milletvekili çıkacak.

Bu durumda sıralama nasıl olacak, Akparti ve CHP içinde mevcut vekiller hangi sıraya yerleşecek? 

Mevcut milletvekilleri Tekirdağ´ın kuzeyinden 2. bölgesinden mi yazılacak?  Yazılırsa bu durum kabul görecekmi? 

Peki daraltılmış bölge sistemi uygulanmaz ise; temsiliyette adalet yine böyle mi devam edecek? 

Mevcut sistem devam etse bile, siyasi partilerin Tekirdağ teşkilatlarında, özellikle Akparti´de milletvekili sıralama nasıl olacak? 

Takipteyim..