İsmail Cenk KURAL
Konvansiyonel Yangın Algılama Ve İhbar Sistemleri  01.05.2021   (1104) Okunma

Her yaşam alanında meydana gelebilecek olan yangın, hem can, hem de mal güvenliğini tehdit eden bir unsurdur. Herhangi bir küçük kaza ya da ufak bir ihmal sonucu ortaya çıkabileceği için, önceden önlem almak elzemdir.
Bu sebeple konvansiyonel yangın algılama ve ihbar sistemleri, yaşam alanında meydana gelen bir yangını anında algılayarak müdahale eder. Aynı zamanda yangın ihbar sistemleri sayesinde kişileri haberdar eder.
Peki, konvansiyonel yangın algılama ve ihbar sistemleri esas olarak neyi hedefler? Birleşik kullanılan bu sistem, hem yangının söndürülmesini amaçlar. Zira başlangıcında söndürmek daha kolay olacağı için, potansiyel can ve mal kayıpları da en aza indirgenebilir veya önlenebilir.
Konvansiyonel Yangın Algılama Ve İhbar Sistemleri Unsurları
Konvansiyonel yangın algılama ve ihbar sistemleri, birden fazla sensörden ve dedektörden meydana gelir. Böylece yangına kolay bir şekilde müdahale edilir. İçerisinde bulunan sistemler de şöyledir.
1. Alarmlar
2. Yangın İhbar Düğmeleri
3. Isı Dedektörleri
4. Duman Dedektörleri
5. Kontrol Panelleri
Bu unsurlardan dedektörlerin seçimine özel dikkat gösterilmelidir.  Sensörler hassas olmalı, anında tespit ve müdahale yapabilmeli, birden fazla dumanı tanıyabilmelidir. Zira bir sigara dumanı ile buharı, yangından ayıramaz ve yanlış alarm verirse, pek çok soruna sebep olabilir.
Isı Dedektörleri
Yangın esnasında meydana gelen ısı artışı, bu dedektörler sayesinde tespit edilir. Ancak hassasiyet bakımından daha düşüktür ve küçük ısısal değerlerde yaşanan farklılıkları görmeyebilir. Küçük çaplı yangın durumu söz konusu olan yerlerde tercih edilmelidir.
Yangın İhbar Düğmeleri
Yaşam alanında hayatını sürdürenler tarafından, manuel şekilde aktifleştirilen bu düğmeler, yangın ihbar sistemi harekete geçirilmesinde kullanılır.  Bu nedenle her kişinin erişebileceği, pratik bir yere konulmalıdır. Zira çok yüksekte olursa bir verim alınamayabilir.
Duman Dedektörleri
İyonizasyon ve duman olmak üzere iki türü bulunan konvansiyonel yangın algılama ve ihbar sistemleri duman dedektörleri, hem siyah, hem de beyaz dumanı tespit eder. Her iki türün algılama sistemi farklı olmakla birlikte, farklı dumanları ayırt edebilmeli ve normal buhar gibi nedenle yanlış alarmlara neden olmamalıdır. 
Alarmlar
Konvansiyonel yangın algılama içerisinde alarmlar, binada bulunanların yangından haberdar olmasını sağlar. Böylece herhangi bir can kaybı önlenebilir.
Yangın Algılama ve İhbar Sistemlerinin Yasal Şartı Nedir?
Yangın algılama ve ihbar sistemleri, 2002 yılından bu yana kanuni bir zorunluluktur. Bu nedenle tüm proje ile söz konusu uygulamalar; “binaların yangından korunması hakkında yönetmelik” ile diğer uluslar arası koşullar kapsamında olmalıdır.
Yangın Algılama ve İhbar Sistemlerinde Tasarım Kriterleri Nelerdir?
Yangın algılama ve ihbar sistemleri, önemi nedeniyle bazı standartlara uygun olmalıdır. Bu sebeple tercih edilen ürünün EN 54-2 ile EN 54-4 standardı çerçevesinde bulunmalıdır. Ayrıca LPCB, VdS, UL ve AFNOR sertifikalar da sistemin kalitesini göstermekle beraber; pek çok kurum tarafından tercih edilmektedir.
Yangın Algılama ve İhbar Sistemlerinde Etki Alanı Ne Kadardır?
Yangın algılama ve ihbar sisteminde etki alanı, dedektörler tarafından belirlenir. Sistem içindeki duman dedektörleri kapsama çapı olarak 7,5 metre; sıcaklık dedektörleri için 5,3 metre olmaktadır. Kapladığı alan böylece duman dedektörlerinde en fazla 112 metrekare, ısı dedektörlerinde ise en fazla 56.3 metre karedir.