İsmail Cenk KURAL
Yangın Güvenlik Sistemleri  07.03.2021   (1237) Okunma

Organize Sanayi Bölgelerinde Fabrikaların Yangın Güvenlik konusunda belli  kriterleri sağlaması gerekliliği ve ister istemez dünyada gelişen yangın güvenlik teknolojilerini de takip etmeniz gerekliliğini ortaya koymaktadır. Aksi durumda Sanayi  Bölgelerinde de Kurumsal  kimlik sürdürülebilir olamaz.

Ülkemizin, Yangın Güvenliği konusunu  iki bölümde değerlendirmeliyiz.

Ülkemizin yangın güvenliği konusunda hazırlanmış binaların yangından korunması hakkındaki yönetmelik ile TSE tarafından hazırlanmış 12845 TSE yönetmeliğinde belirlenen uygulama esas ve kriterleri,  

Yangın güvenliği mühendislik sistem uygulamaları yapan firmalarımızın yangın güvenlik uygulamaları, dayanak aldıkları esas ve kriterler.

Mevcut yönetmelik ve standartlarımızın, maalesef gelişen dünya teknolojilerini takip etme, bu gelişmeler karşısında aksiyon alabilme ve güncellenebilme yeteneklerinin çok yetersiz ve yavaş olduğunu görmekteyiz. 

Standartlarımızın Endüstriyel yapılarımızın yangın güvenliği ihtiyaçlarını karşılayacak kriter ve esaslara sahip olmaması bir çok zaman ‘’sanayicimizi de yanıltabiliyor’’. Bu durumda her geçen gün basında haberini izlediğimiz veya okuduğumuz en üzücüsü de mal ve can kayıplarına neden olan yangınlarla sonuçlanıyor. 

Yönetmelik-onay verici kurum- uygulayıcı  3 lüsü Yangın söndürme sistemlerinin can alıcı unsurlarıdır. Yetersiz yönetmelik,  sadece ticari odaklı uygulayıcı ve son nokta olan yeterli bilgi ve donanıma sahip olmayan onay verici kurum ile birleştirdiğinizde hiç şüphesiz ki kaçınılmaz kötü son kendiliğinden gerçekleşiyor. 

Burada karşımıza özellikle ‘’belediye itfaiye teşkilatları’’ yeterli donanım bilgi ve beceriye sahip mi? Sorusu çıkıyor.

Neden özellikle belediye itfaiyeleri dememin sebebi ise 11 yıllık tecrübemizin içerisinde yaşadığımız özellikle Belediye İtfaiyelerinin sorumluluk alanı içerisinde olan endüstriyel tesislerimizin, gördüğümüz bilgi yetersizliği ile uygulanmış ve en acısı da onaylanmış bir çok endüstriyel yapılarımızı bekleyen tehlikeye dikkat çekmek istememizdir. 

Bu konuda kendi bünyesinde itfaiye birimleri oluşturmuş O.S.B .İtfaiyelerimizin çok daha donanımlı bilgi ve beceriye sahip olduklarını gözlemlemekteyiz.

Açıkçası yapmış olduğumuz uygulamalarımızda özellikle OSB içerisinde kalan endüstriyel yapılarımızın projelendirme ve uygulama noktalarında çok daha rahat ve kriter ve esaslara uygun işler yapabildiğimizi paylaşmak isterim. 

Bir de önemli olduğunu düşündüğüm bir konu daha var ki, 2018 yılında Trakya bölgesinde endüstriyel yapılarımızı denetleyen, Çalışma Bakanlığı müfettişlerimizin yangın güvenliği konusunda çok ciddi yetersizliklerinin olduğu, endüstriyel yapılarımız için hazırlamış oldukları raporlardan, üzülerek anlaşılmıştır. 

Sonuç olarak bu sorunun çözümü standart ve yönetmeliklerimizin dünyanın gelişen teknolojileri ile hızlı adaptasyonunu sağlamak, ülkemiz genelinde özellikle uygulayıcı firmaların standart uygunluklarının denetlenmesi ve çok çok önemli olan genel itfaiye teşkilatlarımızın düzenli olarak eğitimlerinin sağlanabilmesi ve denetlenmesi ile gerçekleşecektir.

Sonuç olarak binalar ve binalarda kurulu sistemler geliştikçe, sektörde yapısal yangına dayanıklılık, yangın algılama ve söndürme sistemleri, acil çıkış sistemleri ve yangın alarm sistemleri konusunda özel bilgi ve birikime sahip olan mühendislere ve şirketlere ihtiyaç duyulacaktır.

Üniversitelerde Yangın  Mühendisliği bölümlerinde  öğrenciler aldıkları teknik eğitim ve deneyim sayesinde pek çok beceriye sahip olacaklardır.

Güvenli günler dilerim.