Murat SEVGİ
Herkesin Çöpü Kendine  29.06.2020   (1249) Okunma

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, özel bir şirkete Demirli´de yaptırmayı planladığı Evsel Atık Bertaraf işini bölgelere bölecek. Bu şirket Van ilinin evsel atıklarından enerji üretmek üzere benzer bir projeye 2018 tarihinde başlamış. EPDK´dan enerji lisansı almış. Şimdi de Tekirdağ´da aynı işe başlayacağı duyurulmuştu. Ama merkez ilçenin şimdi mahalle olan Demirli Köyünde yapılacak iş başka mecralara kaydı. Tekirdağ´ın evsel atıkları için #Demirli, #Karatepe ve (bir tane daha) tesis olacak gibi görünüyor.
Bu tesis projelerinin CED-Çevre Etki Değerlendirme süreçlerini önümüzdeki günlerde izleyeceğiz. ÇED yönetmeliği gereği halkımızı bilgilendirecekler.
Evsel atıkların bertarafı mutlaka olmalı. Bu işin yapılmaması yüzünden şehirlerin çevresinde ´çöp dağları´ oluşuyor. Her türlü sorunun kaynağı olan bu çöp dağlarından Çorlu´da da var. Atık işinin sıkı denetlenen bir bertaraf süreci bulunmadığından bazı uyanıkların kuytu yerlere atık boşalttığını da çok yerde görüyoruz.
Her insan, atık üretir. Her şehir, atık üretir ve bu atıkları şehir yönetimlerinin bertaraf etmesi gerekir.
➽ Bu tesisler evsel atıklar için inşa edilecek.
Plastik, metal, cam gibi nitelikli atıklar ayrıştırılıp geri dönüşümde değerlendirilecek.
Organik atıklardan çöp gazı üretilecek. Çöp gazından enerji üretilecek.
Gaz üretimi sonrasında kalan posalar -eğer organik vasfını korursa- gübre olarak değerlendirilebiliyor.
Bu posanın nasıl değerlendirileceğini çok iyi takip etmek gerekiyor!
Ayrıca projenin atık profilinde önemli bir detay daha var: "TEA: Tehlikesiz Endüstriyel atıklar"
Sanayi tesislerinin önemli bir atık kalemini oluşturan bu atık sınıfının kapsamı çok geniş. Endüstriyel atıklar; kapsamı şehir atıklarını bertaraf etmek olan bir kurumun görev alanında değil. Yerel yönetimlerin üstleneceği atık bertaraf tesisi projelerinde ‘endüstriyel’ atık olmamalı! Daha önce Çorlu’da planlanan, kabul ettiği atık türleri arasında tehlikeli atık da olan tesisin olmaması için çok çalıştık, ama başarılı olamadık! Tesis inşa edildi ve patlaya patlaya, yana yana işlemeye devam ediyor. Yetkililer kör, sağır ve dilsiz...
Asıl mesele endüstriyel atık! Bu atık türü kolayca tehlikeli, zararlı ve kalıcı kirleticilere dönüşebilir. Depolamak, başka atık türlerine dönüştürmek ve yakmak gibi yöntemlerle bertaraf edildiği söylense de aslında yüzdesel değerleri sınır değerlerin altına getirilip illa ortama salınıyor.
➽ Şimdi sorulardan bazıları şunlar:
"Tesisler tehlikesiz endüstriyel atık kabul edecek mi?
"Tehlikesiz endüstriyel atıkları ne yapacak?"
"Tesis bertaraf etmek üzere atık çamuru alacak mı?”
"Bertaraf etmek yahut enerji üretmek için yakma tesisi kurulacak mı?"
➽ Sorunun cevabı evet ise "Eyvah eyvah!"
Hep sevgi ile kalın.
Murat Sevgi