Mehmet Taylan KOÇER
Çorluda..  16.04.2020   (799) Okunma

Çorlu.. Gebze ile birlikte Türkiye’nin en büyük 2 sanayi ilçesi. Çorlu’nun Gebze’den üstün olarak tarım ilçesi olma özelliği de var. 
Çorlu, zamanla büyümüş gelişmiş. Küçükken hiçbir yerde avm yokken ; hatta Türkiye’de avm kültürü oturmamışken haftasonları Çorlu’ya tüm Trakya alışverişe gelirdi. Çorlu deyince herkesin aklına fabrikalar, yollarda işçi servisleri, kamyonlar ve aldığı yoğun göç sebebiyle kozmopolit yapısı gelir.

Çorlu nüfusu 300 bine dayanmış ancak yerlilik oranı sadece %29 yani 3 kişiden 1 i Çorlulu.
Gerçi bu oran Kapaklı’da %11 Çerkezköy’de %12 ancak yine de nüfusun diğer ilçelere göre kalabalık oluşu ve kısa sürede aldığı yüksek göç tartışılır. 
Peki Çorlu potansiyelinin hakkını veriyor mu?

Tekirdağ vergi gelirinde Türkiye 7. Si idi önceki sene . 2019 sıralaması farklı olabilir. mevcut nüfus ve ekonomik büyüklüğüne göre 81 il içerisinde sıralaması da gayet iyi. Bu rekorun kaynağının ise Çorlu olduğu aşikar. 
Yukarda sorduğum soruyu tekrarlıyorum.
Çorlu potansiyelinin hakkını veriyor mu?
Cevabı bence hayır keza itiraz edenler mevcut durumdan memnun olanlar olabilir, kesin konuşmuyorum. Çorlu diğer ilçelere göre çok şanslı. Basit bir örnek vermek gerekirse , mevcut şartlar altında Çorlu’nun süper ligte top koşturan başarılı bir takımının olması gerekir. 
Var mı? Ben bilmiyorum. 
Peki Çorlu verdiğini alıyor mu? Tartışmasız hayır. Kara, hava ve demiryolunun kesiştiği noktada geniş işgücü hacmine sahip İstanbul’a  da yakın Çorlu, kısır siyasi tartışmaların gölgesinde mi kalmış, yoksa Tekirdağ’ın gölgsinde mi kalmış bilemedim. Ama daha iyi yerde olabilir orası kesin. 
Hepsini geçtim, yukarıda futbol takımı demiştik; Anadolu’nun küçük şehirlerinde öyle stadyumlar yapıldı ki çağ atladık. Çorlu’ya 5000 kişilik eski saha yakışmıyor.
Bir Ergene nehri olayı var. Ülkenin ayçiçeğinin %61’ini ,Buğdayın %12’sini, pirinç üretiminin ise %54’ ünün yapıldığı toprakları zehirleyen, pardon sulayan bir nehir. Yazarken üzülüyorum , düşündükçe bir doktor olarak kahroluyorum.
Maalesef Çorlu deyince akıllara simsiyah akan Ergene geliyor. Çorlu ile ilgili tek haber bu.
Çözüm var mı? Var. Yıllardır çözüldü çözülecek bitti bitiyor derken henüz sonlanan bir plan görmedim. Bu görüntü Trakya’mıza yakışmıyor.
Kendi elimizde geleceğimizi zehirliyoruz.

Bu arada havalimanı demişken, herkesin bir Ankara yolculuğu öyküsü vardır. Daha önce 6 saatte İstanbul trafiği de tadarak gittiğim şehre, geçen yaz uçakla 45 dk da gidince vay be demiştim. 
Artan nüfus kendi ekonomisini oluşturur. Nüfus artmış ki özel hastaneler, özel okullar, bir çok tesis kurulmuş. Bunlar şehir için şans. 
Potansiyelinin akıllı bir yönetim tarafından değerlendirilmesi durumunda Çorlu’nun çok iyi bir yere geleceğini düşünüyorum. Aksi takdirde bir nevi işkur gibi geçici istihdam üssü olmaktan öteye gidemez.
Bu corluda daki ilk yazımdı, tekrar görüşmek dileğiyle.. Sevgiler