Baskılı laptop Çantası

0TL.

DijiMed Promosyon

0282 65 112 65

Börek Lorlu

0TL.

İzol Börek

0282 652 49 65

Kıbrıs Tatlısı

0TL.

Kokorech

532 522 83 86

Mustafa AYDINLI

Mustafa AYDINLI 1956 kertme köyü/çorum doğumlu çifçi bir ailenin oğlu olup ilkokulu doğduğu köyde, ortaokulu ve endüstri meslek lisesi elektrik bölümünü çorum’da, gazi üniversitesi tekn
Eğitimci- şair ve yazar
Yazara Mesaj Yaz
Bu Bölümde Yazılan Yazıların Sorumluluğu Yazarlara Aittir
Ergene Nehri Bölgenin En Önemli Sorunu  14.10.2019   (1241) Okunma
Ergene Nehri ilk kirlenmeye Çerkezköy sınırları içinde başlıyor, Çorlu sınırlarında ise kirlenme artarak devam ediyor. Nehir Uzunköprü’ye ulaştığında, kirlenme doruğa çıkıyor. Uzunköprü ve devamında artık Ergene Nehrine bir akarsu olarak değil, içinde 1061 adet kansorejen etkisi olan, ağır metali barındıran, Kadmiyumdan, kurşuna, nikel, bakır, çinko ve kobalt gibi ağır metallerin sürüklenerek Meriç Nehrine karıştığı, oradanda Saroz Körfezi’nden Ege Denizi’ne döküldüğü bir kimyasal atık nehri olarak bakmak lazım.

Yöre halkı, bilim adamları ve bazı siyasi partilerin rapor ve beyanları bizimde düşüncelerimizi doğrular niteliktedir.

Uzunköprü önceki Belediye Başkanı Sayın Enis İşbilen “Nehir kenarını, tarım, imar ve sosyal, kültürel olarak kullanamıyoruz... Kimse Ergene´ye yakın dolaşmak, çevresinde oturmak istemiyor. Rengi, kokusu, belli geceleri özellikle ağır bir kokuya neden oluyor... Çorlu ve Çerkezköy´den nehre bırakılan sanayi atıkları bu durumun en büyük sebebidir" demektedir.

Uzunköprü Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Hacer Doğrugüven ise Trakya´nın “can damarı” olan Ergene Nehri kirlenme nedeniyle “dert damarı olmuştur...İçme sularımızı bile etkiliyor...Balıklar yıllar önce öldü, etrafında insanlar kanser oluyor...Biz bunu Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Onkoloji bölümünden anlıyoruz. Uzunköprü’lü çok hastamız var.” Diyor

Yine Uzunköprü’lü bir vatandaş İbrahim Aslan; "Ben 72 yaşındayım, eskiden ben Ergene´de yüzerdim, hatta çok balık vardı. 20 kiloya kadar sazan balıkları tutardık. Sonra fabrikalar geldi ve kirlendi. Şimdi nehirde balık yok, yılan, kurbağa ile üzerinde uçan kuş bile kalmadı. Bildiğin gördüğün simsiyah bir su. Ergene´ye girilmiyor, yüzülmüyor. Bu durum bizi çok rahatsız ediyor" diye üzüntüsünü dile getiriyor.

Uzunköprü sakinlerinden Halil İbrahim Cabalar (68); "Önceleri balık tutup, yüzdüğümüz nehir, şimdi zehir akıyor. Kurtköylüyüm, bizim oralarda kavun karpuz çok yetişirdi. Artık yetişmiyor, pirinç almak isteyenler de nerede yetiştiğini sorarak alıyor. Gelen giden siyasetçiler hep Ergene diyor ama bir sonuç yok. Kokusundan yanına bile gidemiyoruz." Diye sorunları şikayet ediyor.

1980’lerin başında İstanbul’daki deri, kozmetik, tekstil, plastik fabrikaları bu bölgeye taşındı. Son yıllarda yapılan düzenlemelerle “organize sanayi bölgesi” kapsamında sıra sıra dizili 2 bin 600 sanayi tesisi, 40 yıldır kimyasal atıklarını Ergene Nehri’ne döküyor.

Önceki dönem Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman İnci’nin Habertürk ekibine verdiği bilgiye göre; Ergene’yi “sanayi kanalizasyonu” olarak tanımlıyor. İnci,

Ergene Halkının ağır metal birikimine maruz kaldığını belirterek şu bilgileri veriyor: “Nehirden alınan su örneklerinin incelemesi, 1061 tane maddenin ağır kanserojen olduğunu ortaya koydu. En tehlikeli kanserojen olduğu bilinen kadmiyum ilk sırada yer alıyor. Nehir çevresinde yaşayan tümörlü hastalarda, normalin 3 katı oranında bulunuyor. Kadmiyumdan sonra kurşun, nikel, bakır, çinko ve kobalt gibi ağır metaller geliyor.”

Trakya Platformu’nun temsilcisi Avukat Bülent Kaçar ise “Etrafımız kanser hastası dolu, ama net sayıyı bilmiyoruz. Veriler paylaşılmıyor” diye şikayetcidir.

Düşüncelerine yer verdiğimiz insanlar, acıyı en çok yüreklerinde hisseden bölge insanıdır. Diğer yandan bilim adamlarının görüşüdür. Görülüyorki Ergene Nehri bölgenin en önemli sağlık ve çevre sorunu olarak, gündemdeki yerini koruyor. Temiz akmayan nehrin temiz çevresi, sağlıklı insanları olabilir mi?

YAZANLAR

  Murat VAKİTÇİ
  Mevlüt HALİLOĞLU
  Leman CAN
  İsmail Cenk KURAL
  Gülşah YEMİŞÇİOĞLU
  Gülden ADIGÜZEL
  İsmail ÖZTÜRK
  Müjdat UYSALCAN
  Hülya PERİN
  Ercan KILIÇLI
  Nizamettin GÜMÜŞ
  Feray KARAGÖZ
  Mustafa AYDINLI
  Murat SEVGİ
  Gülgün PALA KEÇECİ
  Gülbin PEKEL

SON BEŞ YAZI

  TÜRSAB İLE KOSOVA
  Mağduriyette Propaganda Dönemi
  Derinden Sarsıldık
  Bu Seçim Çok Farklı
  MÜJDE Artık Fakfakiriz

Baskılı laptop Çantası

Adet  0 TL.

DijiMed Promosyon

0282 65 112 65

Börek Lorlu

Adet  0 TL.

İzol Börek

0282 652 49 65

Kıbrıs Tatlısı

Adet  0 TL.

Kokorech

532 522 83 86

Karaca Servis Seti

Kişi  0 TL.

Doğan AVM

282 654 23 00

Baskılı Kupa bardak

Adet  0 TL.

DijiMed Promosyon

0282 65 112 65

Tavuk Şinitzel

Adet  0 TL.

İstanbul Çorba

0553 854 5959